注册 登录  
 加关注
   显示下一条  |  关闭
温馨提示!由于新浪微博认证机制调整,您的新浪微博帐号绑定已过期,请重新绑定!立即重新绑定新浪微博》  |  关闭

专属秘密基地

最初描绘的那个梦想,你现在还记得吗?

 
 
 

日志

 
 

《巨轮Ⅱ》经典台词  

2016-11-24 16:25:15|  分类: 电视剧 |  标签: |举报 |字号 订阅

  下载LOFTER 我的照片书  |
《巨轮Ⅱ》经典台词 - Seven - 专属秘密基地
1、时代巨轮不停运转,世界陷入混乱,无情嘅天灾、仇恨嘅战争、暴乱嘅人祸,人性变得贪婪、自私,但唔变,喺咪可以生存倒呢?

2、咪话我唔教精你啦,傻仔,做生意喺讲人脉、讲关系咖,唔喺下下屎忽撞棍就可以得噶啦,咁唔识做人,迟早无运行啊!

3、总之呢非常时期就用非常嘅手段。

4、呢个世界只得两种人,猎人同猎物。

5、有一句佛偈:生命在于呼吸间。

6、法律呢就喺啲精人挪嚟对付蠢人嘅,只要你有钱有脑,识得玩呢个游戏规则,呢个世界就可以将黑变白、白变黑,有咗钱就天下无敌,所以一定要记住,做人一定要做精人,就唔好做蠢人。

7、你想唔想搵大钱?因为呢个世界上搵大钱嘅人,良心基本上一早无咗噶啦。你唸下,喺股票市场杀到啲杀到啲小市民一颈血啲大鳄,仲有吖,将啲楼价托到天价咁高嘅地产商人,同埋果啲成日呃小市民果啲政棍,佢哋为咗自己嘅利益,米一样埋没自己嘅良心,现实就喺话吡你听个游戏规则就喺咁样玩。对我嚟讲,只要唔喺风险太大,唔喺伤天害理嘅,最起码我唔会反对。

8、我同你one night stand嗟,你估fall in love咩?

9、鸡即喺鸡,根本你都唔识做人。

10、成个地球都知你係咩呀,臭鸡!

11、呢个世界好简单嘅咋,有钱就乜都得嘎啦。

12、有得食唔食,就罪大恶极啦;有钱唔执,真喺蠢到出汁。

13、啱嘅嘢?为咗道理同原则放弃利益、不畏强权吖?傻仔,强权永远喺公理嚟咖,即喺只有人食牛,就无得调翻转咖啦,呢个世界根本就喺弱肉强食。

14、有咩嘢分别吖?係商业社会里面咪一样大公司食细公司,咪一样喺人食人,人嘅世界里面仲恐怖吖!

15、我爱你咪想搞你啰,so what?

16、我以为你猪嗟,原来成只牛咁,点极你都唔明。NANA呢,其实唔喺我个女,喺我条女。

17、你个咁嘅扑街仔,一世同我做牛、做马、做只狗。

18、我唔打女人,不过呢今次例外。

19、呢个世界变咗嘎啦,依一个喺弱肉强食嘅世界嚟嘅,人心变得贪婪,个个都自私自利嘅,今日你退一步,听日佢就抢走晒你所有嘅嘢,我咁样做都喺为咗自保咂。我哋以前讲果啲咩嘢要对人够真诚要够老实,对住啲坏人喺唔word嘅。

20、喺,我喺变咗,喺变嘚现实,呢一个唔喺童话世界,现实世界就喺咁残酷噶啦;变咗,就喺要保护你呢啲童话世界里面嘅人,我就喺要好人唔会受到伤害,我就喺要坏人得到报应。

  评论这张
 
阅读(33)| 评论(0)
推荐 转载

历史上的今天

在LOFTER的更多文章

评论

<#--最新日志,群博日志--> <#--推荐日志--> <#--引用记录--> <#--博主推荐--> <#--随机阅读--> <#--首页推荐--> <#--历史上的今天--> <#--被推荐日志--> <#--上一篇,下一篇--> <#-- 热度 --> <#-- 网易新闻广告 --> <#--右边模块结构--> <#--评论模块结构--> <#--引用模块结构--> <#--博主发起的投票-->
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

页脚

网易公司版权所有 ©1997-2017